November utolsó napján rendezték meg a Hegyvidéki Zárt Úszúbajnokságot a Hegyvidéki Uszodában. Az iskolánkat képviselő tanulók a II. korcsoportban a váltó csapat szoros versenyben és hatalmas hajrában a III. helyezést érte el. Grtatulálunk az elért eredményhez!

HZUB20191130

 

150év - 150fa

Kedves Gyerekek és Szülők!

Újabb lehetőség a klímakatasztrófa elkerülésére!

Iskolánk megalapításának 150. évfordulója alkalmából faültetési programot kezdeményeztünk, melynek első ütemében 60 darab erdészeti facsemetét és körülbelül 30 darab magoncot kívántunk az érdeklődő családoknak örökbe adni.
Második ütemben dr. Sonnevend Imre erdőmérnök juttatott számunkra 50 db mezei juhart, amit ezúton is köszönünk Neki! Az újabb 50 fácska szabad gyökerű, ezért elültetésük meglehetősen sürgős.
Az iskolai faültetésben hírességek és diákjaink is nagy buzgalommal vettek részt, melyekről a csatolt képek is tanúskodnak. Kérem Önöket is, hogy csatlakozzanak akciónkhoz a jelmondatunknak megfelelően: „Stop talking! Start planting!”
Úgy látszik az időjárás is mellettünk áll, mert az előrejelzések szerint december közepéig ideálisak a feltételek a faültetéshez. A csemeték max.80cm hosszúak, akár kézben is elvihetők.
Igényelhető fafajták: barkóca (berkenye), csertölgy, pannon kőris, mezei juhar, molyhos tölgy, tatárjuhar.
A facsemete növekedését szeretnénk nyomon követni, ezért kérjük, hogy valamilyen digitális eszközzel rendszeresen készítsenek felvételt (fotó, videó, montázs stb.) róla. Az elkészített dokumentációt folyamatosan várjuk iskolánk e-mail címére.

A jelentkezés módja:

A fák kiosztása érkezési sorrendben történik a készlet erejéig bármelyik munkanapon reggel 7.00 és 8.00 között illetve délután 16.00 és 17.00 között. A reggeli órákban Nagy-Kézér Esztert kell keresni az aulában vagy a tanáriban, délután pedig Láng Annamáriát az udvaron.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

 

Bőröndmúzeum

Kedves Szülők! Kedves Érdeklődők!

Intézményünk megalapításának 150. évfordulója alkalmából kiállítást szerveztünk a régmúlt tárgyaiból, iskolai eszközeiből, játékaiból. A kiállítás különlegessége és érdekessége, hogy az összegyűlt régiségeket úgynevezett Bőröndmúzeumban mutatjuk be. Minden osztály különböző témát körüljárva rendezte be a bőröndjét.

Ünnepélyes megnyitó december 2-a, hétfő 7:30.

A kiállítás minden érdeklődő számára megtekinthető az alábbi nyitvatartás szerint:
december 2-13.
délelőtt 7:15-8:30 és
délután 15:45-17:00

Ízelítő a kiállításból erre a hivatkozásra kattintva tekinthető meg.

 borondmuzeum11web horz

 

Őszi fesztivál a 150. tanév jegyében 

Január végén igazi téli sportot, a korcsolyázást próbálták ki a 3.b osztályosok. A MÜPA Partneriskola-programjának keretében volt erre lehetőség. A gyerekek izgalommal telve és kicsit aggódva is várták ezt a napot, mert az osztály egy része még soha nem korcsolyázott.

Szerencsére minden tökéletesen sikerült, az alapokat kivétel nélkül mindenki megtanulta. A gyerekek megmutatták, mennyire oda tudnak figyelni egymásra: óvatosak voltak, az ügyesebbek türelmesen tanították a kezdőket, vagy új trükköket mutattak egymásnak. Néhány korcsolyázni tudó szülő is elkísérte az osztályt, ami ösztönzőleg hatott mindenkire.

Így látta ezt az eseményt az egyik kísérő szülő:

"Szülőként mindig izgalmas, amikor bepillantást nyerhetünk a gyerekek iskolai életébe. Többnyire ezek az esetek az iskola falain belül kerülnek megrendezésre, kötöttebb keretek között. A korcsolyázás remek lehetőség volt nekünk szülőknek, hogy egy oldottabb hangulatban láthassuk, hogyan kovácsolódtak a gyerekek az elmúlt években valódi közösséggé. Nagy öröm volt látni, ahogy egymásnak segítettek türelemmel, bátorító szavakkal. A két órás program végén már alig lehetett észrevenni, kik azok akiknek először volt korcsolya a lábukon. Zsuzsi néni is most avatta fel a korcsolyáját, a gyerekek szemmel láthatóan élvezték, hogy ők tanítgathatják az osztályfőnöküket, aki pedig remek diáknak bizonyult.

Margó néni már rutinosan rótta a köröket a lányok gyűrűjében.

Még sok ilyen programot kívánok magunknak, és köszönjük az iskolavezetőségnek, hogy lehetőséget biztosítottak a gyerekeknek." (Ugróczky Dóra)

A programon készült fotók itt megtekinthetők.

Rendhagyó rajzórán vettek részt a 3.b osztályosok a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában december hónapban. A foglalkozás a galéria Pirospozsgás mesék – Satoe Tone illusztrációi című kiállításához kapcspolódott.

Miután mindenki megismerkedett Satoe Tone japán gyermekkönyv illusztrátor alkotásaival, meséinek főhőseivel és helyszíneivel, a gyerekek elkészíthették saját meseillusztrációikat. A foglalkozás különlegessége az volt, hogy a gyerekek rendkívül sokféle alapanyagból, kedvük szerint választott technikával készítették el alkotásaikat, amelyeket aztán haza is vihettek.

A foglalkozáson készült képek itt megtekinthetők.

A Gyakorlóiskolák Szövetsége karácsonyi ajándékgyűjtő felhívásához 2019-ben is csatlakozott iskolánk; a mozgalmat életre hívó Sándor József címzetes egri gyakorlóiskola igazgatója pedig egy újabb köszönőlevelet juttatott el hozzánk a Moldvai Csángómagyarok Szövetségétől.

"Kedves Sándor József!
Örülök, hogy megérkezett a képeslap. Csatolok képeket a karácsonyi rendezvényeken kiosztott csomagokról. Sajnos vannak falvak, ahol a tanár nem készített fényképeket, illetve helyszínek, ahonnan még nem küldték át. Ha a mai nap folyamán még érkeznek, továbbítani fogom. A szövetség oldalán is van néhány: http://csango.ro/vallas/karacsonyi-szereples/
Észrevételeim nincsenek, Önök által nagyon pontosan volt minden megszervezve, így nekünk csak annyit kellett csinálni, hogy a csomagokat falvakra összecsoportosítottuk és kiszállítottuk. Nagy segítség volt a táblázat, amit küldött, illetve az, hogy a csomagokra nyomtatott formában került minden információ (falu, gyerek neme, korosztály).
Üdvözlettel,
Gál Melinda
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége"


Az Egy osztály-egy karácsony nevet viselő jókékonysági programról és eredményéről ide és ide kattintva olvashatók információk.

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége ebben az évben is elküldte felhívását a csángó magyar gyerekeket támogató „Egy osztály – egy karácsony” nevet viselő jótékonysági programról, melyhez az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola ismételten csatlakozott. A gyűjtés és a szorgos munka december elején elkezdődött, a diákok végül 114 cipősdoboznyi meglepetést, játékot, édességet, gyermekruhát és tisztálkodószereket gyűjtöttek össze.

Az alábbiakban a gyűjtést életre hívó Sándor József címzetes egri gyakorlóiskolai igazgató köszönőlevele olvasható.

„Karácsonyi rege,
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra…”
Ady Endre: Karácsony

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének elnöksége ebben az évben is meghirdette immár hagyományossá váló karácsonyi ajándékgyűjtő akcióját „Egy osztály – egy karácsony” jelmondattal, abból a célból, hogy a határainkon túli magyar nyelvterületen és igen nehéz sorban élő moldvai csángó és kárpátaljai gyerekek karácsonyát közösen örömtelibbé tehessük.
Nagy örömünkre felhívásunk lelkes fogadtatásra talál szövetségünkben és azon túl is. Az iskolák minden adománygyűjtő helyen bőven túlteljesítették előzetes felajánlásaikat.
A lelkes és hatékony szervező munka eredményeként az akcióban részt vevő fáradhatatlan pedagógusok, szülők és az önzetlen, jó szándékú diákok több mint 1850 cipősdoboznyi ajándékot és közel 50 kisebb - nagyobb doboz és zsák tartós élelmiszert és ruhaneműt gyűjtöttek össze.
Azért, hogy a nagy szeretettel összegyűjtött és gondosan becsomagolt adományok a legmegfelelőbb helyekre kerüljenek a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCsMSz) által fenntartott és működtetett a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program helyi tanítói és koordinátora voltak segítségünkre. Míg a Kárpátaljára szánt több mint 400 doboznyi adomány hazánk beregszászi Konzulátusa közreműködésével jutott el Aknaszlatinára A támogató együttműködéseknek köszönhetően három mikrobusznyi és a Smart Electronic APC Eurolog Kft jóvoltából öt raklapnyi karácsonyi ajándék és adomány jutott el a következő települések magyar iskoláiban tanuló óvodásainak, kisebb és nagyobb diákjainak kezébe:
Kárpátalja:
• Aknaszlatina
Moldva:
• Bákó
• Buda,
• Bogdánfalva,
• Diószeg,
• Diószén,
• Dumbravén,
• Ferdinándújfalu
• Frumósza
• Gyimesbükk
• Klézse,
• Kostelek,
• Lábnyik,
• Lészped,
• Magyarfalu,
• Máriafalva,
• Nagypatak,
• Ojtoz, 
• Pokolpatak,
• Pusztina,
• Rácsilla,
• Somoska,
• Újfalu,
• Trunk,
• Tyúkszer,
• Csángó Tanulmányi Központ

A felhívásunkhoz csatlakozott intézmények

DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, Debrecen
DE Kossuth Gimnázium, Debrecen
DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola /Arany, Debrecen
ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
ELTE Gyertyánffy Gyakorló Általános Iskola, Budapest
Eszterházy Károly Gyakorlóiskola, Eger
Evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód
Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Eger
NYE Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskola, Pécs
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és óvoda, Pécs
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, Pécs
PTE Illyés Gyula Gyakorlóiskola, Szekszárd
SZE Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, Győr
SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája, Szeged
SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged

Megköszönve nagyszerű együttműködésetek, sikerekben és derűs napokban gazdag új esztendőt kívánok!
Sándor József

01

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége ebben az évben is elküldte felhívását a csángó magyar gyerekeket támogató Egy osztály-egy karácsony nevet viselő jótékonysági programról az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolába. 

A felhívásnak eleget téve a gyűjtés és a szorgos munka december elején elkezdődött. A diákok cipődobozokba gyűjtötték a meglepetéseket, összesen 114 doboznyi játék, édesség, gyermekruha és tisztálkodószer gyűljt össze. A nehéz sorban élő gyerekek számára az adományokat a szülők segítségével, életkor szerint összeválogatva helyezték el a csomagokban. Az ajándékok a következő településekre kerülnek: Bákó, Bogdánfalva, Buda, Buda Szeret-Klézse, Diószeg, Diószén, Dumbravén, Ferdinándújfalu, Frumósza, Gajdár Coman, Gyimesbükk, Klézse, Kostelek, Külső-rekecsin, Lábnyik, Lészped, Magyarfalu, Máriafalva, Nagypatak, Pokolpatak, Pusztina, Rácsilla, Somoska, Ujfalu, Trunk, Tyukszer.

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, 315 évvel ezelőtt választották a főnemest erdélyi fejedelemmé. A Jókai Klub II. Rákóczi Ferenc Emlékév alkalmából kerületi vetélkedőt hirdetett felső tagozatos diákoknak „II. Rákóczi Ferenc és kora” címmel. A vetélkedő nem pusztán egy hazája szabadságáért küzdő nemesnek állított emléket, hanem azt a szellemiséget is közelebb hozta a diákokhoz, amely képes egy magasabb célnak, ügynek alárendelni az életet, képes áldozatot hozni, képes összefogni.

A történelmi vetélkedő döntőjét november 21-én rendezték a Lívia-villában. A vetélkedő II. fordulóján, a szóbeli döntőn, az I. fordulóban legjobb eredményt elért 6 csapat vehetett részt. A zsűri elnöke: Gonda Attila történész A zsűri tagjai: Csepreginé Volosinovszki Mária a Hegyvidéki Önkormányzat Oktatási és Közművelődési Irodájának vezetője és Bayer Árpád történész.

Iskolánkat a 7/a-ból Kenéz András, Massányi Zoárd, Péczely Márton képviselte, és az előkelő 3. helyet szerezték meg. Diákjaink 2020 tavaszán jutalomkiránduláson vehetnek részt. Szeretettel gratulálunk!

Hagyományteremtő szándékkal a napközis munkaközösség szervezésében iskolánkban október 25-én, péntek délután megvalósult az Őszi Fesztivál. Az esemény 14-től 16 óráig tartott, s a gyerekek a résztvevő szülőkkel együtt sokszínű tevékenységek közül választhattak. Akik ezen a délutánon eljöttek iskolánkba, igazi fesztiváli hangulatban járhatták végig az egyes helyszíneken megvalósuló programokat, ahogy a képes összeállításunkban látható. 

Napközis munkaközösségünk szeretne hagyományt teremteni ezzel a típusú rendezvénnyel, cél, hogy a választható tevékenységek mindegyike valamilyen módon kapcsolódjon az őszhöz. Nézzük, hogy melyek voltak ezek az önfeledt szórakozást biztosító lehetőségek!

Fesztiválhangulat, színes forgatag, vidáman táncoló gyerekek és felnőttek! Így lehetett jellemezni egész délután a tornateremben megvalósuló Táncházat. Egy meghívott zenekar szolgáltatta a zenét, s a résztvevők iskolánk néptánc oktatójával és szakavatott segítőjével rophatták a táncot.

Egy igazi fesztivál, legyen az bármely évszakban, elképzelhetetlen kézműves programok nélkül! Ügyes kezű és kreatív ötletekkel megáldott napközis kollégák most sem fukarkodtak az ötletekkel. Nehéz volt a választás, de a gyerekeink igyekeztek minél több kreatív programot kipróbálni. Őszi termésekből lehetett ritmushangszereket lehetett összeállítani; dióhéjból teknőst varázsolni; a „fonóban” a körmön fonás technikájával barátság karkötőt készíteni.

Egy színvonalas fesztiválokon nem maradhat el a népi játékokkal való ismerkedés sem. Éppen ezért nálunk szakavatott napközis kolléga vezetésével a gyerekek és szüleik önfeledten játszhatták ezeket a ma már nem annyira ismert játékokat. Hiányérzetünk lenne, ha az őszi fesztivál szőlőpréselés nélkül telne el. Persze, hogy ezen az eseményen meg lehetett tekinteni ezt a műveletet és természetesen a mustkóstolás sem maradt el.

Igazi különlegességnek szántuk a szakavatott kezek által berendezett fotóműhelyt. Ide bármikor be lehetett térni egy-egy fotó készítésére egyedül vagy családtagokkal, barátokkal. Nem titkolt szándékunk volt, hogy az iskola 150. évfordulója alkalmából a fotók a 150-es szám jegyében is készüljenek. Ez meg is valósult egy fényképész édesapa és kolléganőnk lelkes munkájának köszönhetően.

A 150-es számhoz kapcsolódott még egy programunk: az osztályok 150 tökmaggal rakták ki az évfordulót jelző mondatot.

A fesztiválhangulathoz hozzátartozik az „eszem-iszom” mulatozás is. Ezt mi is így gondoltuk, de az egészséges táplálkozás jegyében, s az őszhöz kapcsolódóan. A szülők aktív közreműködésével, s napközis kolléganőnk hozzáértő irányításával fantasztikus büfé várta az oda látogatókat.

Összességében elmondható, hogy egy igazi fesztiválhangulatban, színes kavalkádban és önfeledt vidámságban megvalósuló programon vehetett részt mindenki, aki ezen a napon ellátogatott a rendezvényünkre.