Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar és a képzésben közreműködő iskolánk együttesen csatlakozott UKids programhoz. A gyakorlóiskolában már hagyománya van a fenntarthatósági és környezettudatos magatartásra vezető projekteknek, de a tudatos, a gyerekek vállalkozóképességét fejlesztő elem most került fókuszba. A jelenlegi projekt új vonása, hogy az a gyerekek, szülők, gyakorló pedagógusok mellett a tanítóképző kar hallgatói közös együttműködésében valósult meg.

ukidsdnn

Az újrahasznosítási kihívást a 4. évfolyam egy tervezőfüzet kitöltésével kezdte, melyben egérke kísérte végig őket.
Összegyűjthették eddigi tudásukat, ötleteiket a témában. A környezetükben megtalálható, kidobásra szánt anyagok újrahasznosításával készítettek új használati tárgyakat. Csoportban bemutatták egymásnak tervező munkájukat és a kész tárgyakat is. Majd értékelték saját prezentációjukat, tanulási folyamatukat és ezek jövőbeni hasznosulását.

What were the results?
- A gyerekek a kreatív alkotás örömén keresztül elmélyítették ismereteiket a globális problémákról, mint a környezetszennyezés, klímakatasztrófa, fenntarthatóság, hulladékkezelés. Fejlődött szociális érzékenységük, kommunikációjuk, társas kapcsolataik.
- A hallgatók megtapasztalhatták a pedagógus gyermekeket támogató, értékközvetítő szerepét. Gyakorlatot szerezhettek az aktív tanulást támogató módszertanban.
- A pedagógusok aktívan részt vettek a belső tudásmegosztásban.

A nice example
A gyerekek legtöbbje az iskolai élethez köthető és a közvetlen környezetükben felhasználható tárgyakat készítettek: tolltartó farmerből, papírhengerből, plüssállatból, textilből; mobiltartó, éjjelilámpa, ékszerek, játékok. Szívesen használták a digitális technikát a projekt megvalósításhoz. Sokan fotón örökítették meg a tervező- és alkotómunkát.

A short story
A tervezőfüzet utolsó kérdése a következő volt: Ha három fontos dolgot megtaníthatnál másoknak a kihívásból, mik lennének azok? A következőket válaszolták: A Föld megóvása a legfontosabb! Együtt könnyebb dolgozni, mint egyedül! Ne félj a feladattól, ha már belekezdtél, könnyű lesz!
A projekt honlapja itt tekinthető meg.