Kedves Szülők!

Nyári tábort hirdetünk 2-5. osztályos tanulóink részére.

Helyszín: Szántód
Favorit Ifjúsági Szálló /Szántódi u. 32./

Időpont: 2020. június 29 – július 3. /hétfő-péntek, 5 nap, 4 éjszaka/

Várható költség: 40.000 Ft /szállás, napi 3x étkezéssel, útiköltség, strand és más egyéb programok költségei/. A táborozási díj befizetésénél lesz lehetőség részletfizetésre.

Jelentkezés: A tábor befogadó képessége 60 fő. A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk el. 5. osztályosok Vargáné Rácz Katalinnál, az alsósok Isépy Máriánál jelentkezhetnek.

Osztály Osztályfőnök 
5.a  Földi Anna 
5.b  Wappler Katalin 
5.c Tarczaliné Kelemen Judit 

Kedves Szülők!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a tavaly elkezdett Szülők Akadémiája sorozatunk keretében, a nagy sikerű Zacher Gábor előadás után ismét lehetőségünk van vendégül látni egy igazi szaktekintélyt, Dr. Kolozsváry Judit pszichológus asszonyt.
Az előadás címe: Ötösből hármas? A változások nehézségei, út a 4.osztálytól az iskolában
Az előadás időpontja: 2020. január 30. (csütörtök) 17 óra
Az előadás helyszíne: iskolánk B épületének előadója

Kolozsváry Judit hosszú éveken át dolgozott intézményünkben iskolapszichológusként, így tapasztalatból is mondjuk, hogy rendkívül érdekes, a kamasz gyerekeket nevelő szülők számára nagyon hasznos, praktikus tanácsokat adó, empatikus hangnemű előadásra készülhetnek a szülők.
Az előadást elsősorban a 4-5-6.osztályos gyermekek szüleinek ajánljuk.
Kérjük, hogy részvételi szándékukat legkésőbb január 22., szerdáig jelezzék gyermekük osztályfőnökénél!
A részvételi díj 1000Ft /fő lesz.

Szeretettel várjuk Önöket.

Mihalovics Csilla igazgatóhelyettes
Vargáné Rácz Katalin osztályfőnöki munkaközösség-vezető

Kedves Gyerekek és Szülők!

Újabb lehetőség a klímakatasztrófa elkerülésére!

Iskolánk megalapításának 150. évfordulója alkalmából faültetési programot kezdeményeztünk, melynek első ütemében 60 darab erdészeti facsemetét és körülbelül 30 darab magoncot kívántunk az érdeklődő családoknak örökbe adni.
Második ütemben dr. Sonnevend Imre erdőmérnök juttatott számunkra 50 db mezei juhart, amit ezúton is köszönünk Neki! Az újabb 50 fácska szabad gyökerű, ezért elültetésük meglehetősen sürgős.
Az iskolai faültetésben hírességek és diákjaink is nagy buzgalommal vettek részt, melyekről a csatolt képek is tanúskodnak. Kérem Önöket is, hogy csatlakozzanak akciónkhoz a jelmondatunknak megfelelően: „Stop talking! Start planting!”
Úgy látszik az időjárás is mellettünk áll, mert az előrejelzések szerint december közepéig ideálisak a feltételek a faültetéshez. A csemeték max.80cm hosszúak, akár kézben is elvihetők.
Igényelhető fafajták: barkóca (berkenye), csertölgy, pannon kőris, mezei juhar, molyhos tölgy, tatárjuhar.
A facsemete növekedését szeretnénk nyomon követni, ezért kérjük, hogy valamilyen digitális eszközzel rendszeresen készítsenek felvételt (fotó, videó, montázs stb.) róla. Az elkészített dokumentációt folyamatosan várjuk iskolánk e-mail címére.

A jelentkezés módja:

A fák kiosztása érkezési sorrendben történik a készlet erejéig bármelyik munkanapon reggel 7.00 és 8.00 között illetve délután 16.00 és 17.00 között. A reggeli órákban Nagy-Kézér Esztert kell keresni az aulában vagy a tanáriban, délután pedig Láng Annamáriát az udvaron.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Tisztelt Szülők!
Iskolánk 2019-ben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. Ezen alkalomból 2019 áprilisában emlékévet indítottunk. Az emlékév központi rendezvénye 2019. december 5-én, 17 órától kb. 18.30-ig egy gálaest formájában kerül megrendezésre a MOM Kulturális Központ színháztermében. Kérem, legyen részese közös ünnepünknek, ezért szeretettel hívom és várom rendezvényünkre.
A műsorban fellép mintegy 180 tanuló, számos szülő, pedagógus, egyetemi oktató és hallgató is.
A rendezvényre a belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik 16.40-től. A ruhatárat a MOM üzemelteti, melynek díja 200Ft. Az ünnepség végéig biztosítjuk a szereplő gyerekek felügyeletét, ezért kérjük, hogy a műsor ideje alatti távozással ne zavarják nézőtársaikat.
Üdvözlettel a december 5-ei viszont látásig.
Mesterházy Ferenc
igazgató

meghivo 150

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar és a képzésben közreműködő iskolánk együttesen csatlakozott UKids programhoz. A gyakorlóiskolában már hagyománya van a fenntarthatósági és környezettudatos magatartásra vezető projekteknek, de a tudatos, a gyerekek vállalkozóképességét fejlesztő elem most került fókuszba. A jelenlegi projekt új vonása, hogy az a gyerekek, szülők, gyakorló pedagógusok mellett a tanítóképző kar hallgatói közös együttműködésében valósult meg.

ukidsdnn

Az újrahasznosítási kihívást a 4. évfolyam egy tervezőfüzet kitöltésével kezdte, melyben egérke kísérte végig őket.
Összegyűjthették eddigi tudásukat, ötleteiket a témában. A környezetükben megtalálható, kidobásra szánt anyagok újrahasznosításával készítettek új használati tárgyakat. Csoportban bemutatták egymásnak tervező munkájukat és a kész tárgyakat is. Majd értékelték saját prezentációjukat, tanulási folyamatukat és ezek jövőbeni hasznosulását.

What were the results?
- A gyerekek a kreatív alkotás örömén keresztül elmélyítették ismereteiket a globális problémákról, mint a környezetszennyezés, klímakatasztrófa, fenntarthatóság, hulladékkezelés. Fejlődött szociális érzékenységük, kommunikációjuk, társas kapcsolataik.
- A hallgatók megtapasztalhatták a pedagógus gyermekeket támogató, értékközvetítő szerepét. Gyakorlatot szerezhettek az aktív tanulást támogató módszertanban.
- A pedagógusok aktívan részt vettek a belső tudásmegosztásban.

A nice example
A gyerekek legtöbbje az iskolai élethez köthető és a közvetlen környezetükben felhasználható tárgyakat készítettek: tolltartó farmerből, papírhengerből, plüssállatból, textilből; mobiltartó, éjjelilámpa, ékszerek, játékok. Szívesen használták a digitális technikát a projekt megvalósításhoz. Sokan fotón örökítették meg a tervező- és alkotómunkát.

A short story
A tervezőfüzet utolsó kérdése a következő volt: Ha három fontos dolgot megtaníthatnál másoknak a kihívásból, mik lennének azok? A következőket válaszolták: A Föld megóvása a legfontosabb! Együtt könnyebb dolgozni, mint egyedül! Ne félj a feladattól, ha már belekezdtél, könnyű lesz!
A projekt honlapja itt tekinthető meg.

 

Passzold vissza tesó


FELHÍVÁS

Intézményünk, a KÖVET Egyesület kampányához csatlakozva és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve, megkezdte mobilvisszagyűjtő akcióját.
Kérjük Önöket, hogy keressék elő a fiókok, szekrények mélyéről a használaton kívül lévő mobiltelefonokat, kérjék el az ismerősöktől, barátoktól, osztálytársaktól, munkatársaktól, cégektől, mobilboltosoktól, és helyezzék el iskolánk

A és B épületének alulájában kihelyezett gyűjtődobozban! A kampány november 22-ig tart.

A mobilok leadásával az értékes fémek körforgásban maradását, és a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segíthetik. Vállalatunk gondoskodik a szakszerű begyűjtésről, és a telefonok utóéletéről, az Inter-Metal Recycling Kft. közreműködésével.
A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.
A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.
Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba!

Kérjük, hogy a mobiltelefonokat a személyes adatok törlése után adják le! A telefon leadása ráutaló magatartás, ami hozzájárul a telefonok utóéletéhez.

Köszönjük mindenki részvételét!


„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

 

A Kék bolygó műsora, amely a mobilkampányról szól, 5:00 – 9:00 perc között:
https://www.mediaklikk.hu/video/kek-bolygo-2019-03-25-i-adas-3/

Az alábbi linkre kattintva egy ráhangolódást segítő kisfilm tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=-xmFcIMi2Rw&authuser=0

Kedves Szülők!

Őszi Fesztivált szervezünk október 25-én (péntek) 14-16 óráig, amelyre szeretettel várunk minden kedves szülőt!

oszi fesztival 2019Programok

• Táncház
• Mozgásos népi játékok
• Ritmus hangszerek készítése őszi termésekből
• Körmönfonás
• Dióhéjból teknős készítése
• "150 év" tökmagból
• Szőlőpréselés
• Különös fotók készítése
• Büfé


Néhány dologban szeretnénk kérni a szülők segítségét. A büfé kínálatának megvalósításában várjuk a sütni szerető anyukák, nagymamák, / esetleg apukák :) / aktív közreműködését. Olyan süteményekre és egyéb ételekre gondoltunk, amelyek egészségesek is, s valamennyire kapcsolódnak az őszhöz. Így a büfében szeretnénk kérni almás pitét, szilvás lepényt, sütőtökös süteményt, pogácsát, valamint gyümölcsleveket olyan mennyiségben, hogy a résztvevő gyerekek mindegyikének jusson. Nagyon bízunk benne, hogy lesznek lelkes vállalkozók!
Kérjük, hogy legyenek kedvesek visszajelezni csütörtökig, hogy mit tudnak vállalni, és kik azok, akik a büfé működtetésében is aktívan részt vennének!
A szőlőpréseléshez minden osztálytól 150 szem szőlőt kérünk.
A különös fotók az iskola 150. évfordulójához kapcsolódóan a 150-es szám jegyében készülnek, ha lesznek itt is vállalkozó szellemű szülők és gyerekek: 150 családi fotó, 150 cm magas gyerekek, életkorban összesen 150 éves családtagok és ehhez hasonlók.

Köszönjük előre is a segítségüket!
Mindenkit nagy szeretettel várunk!

Napközis tanítók

Tisztelt Szülők!

2019. október 22-én (kedd) 11 órai kezdettel kerül megrendezésre október 23-ai ünnepségünk.
Kérjük, hogy a gyerekek ünneplőben (sötét alsó, fehér blúz/ing) jöjjenek.
Ezen a napon a 6. órák elmaradnak.

Iskolavezetés

 

Plant for the planet - Klímanagykövet képzésPlant for the Planet

„Ha néhány gyerek ültet egy-két fát, az talán nem sok mindenen változtat, de ha a Föld gyermekei összefognak, akkor megváltoztathatják a világot. Ez erőssé tesz bennünket!” (Félix, 12 éves)

A Plant for the Planet ötlete 12 évvel ezelőtt született meg. Az akkor 9 éves Felix Finkbeiner volt az, aki egy iskolai dolgozatában felvázolta, hogy a mértéktelen szén-dioxid kibocsájtás ellensúlyozására a gyermekeknek egymillió fát kellene elültetni szerte a világban, minden országban. A nagyszerű gondolat mára egy világméretű mozgalommá nőtte ki magát: ma már több mint 100 országban, több mint 100000 gyerek kampányol cselekvően a klímaigazságosságért és szén-dioxid kibocsájtás csökkentéséért.

A klímaváltozás minden embert érint és tevőlegesen minden ember tehet azért, hogy a változás okozta globális problémák csökkenjenek. A program során erről a tevékeny közreműködésről kapnak hatékony háttérinformációkat a résztvevők, miközben egy nagyszerű és környezettudatos közösség tagjává válnak. A Plant for the Planet Akadémia különlegessége, hogy gyerekek szervezik gyerekeknek. A program végére tudatos klímanagykövetté váló gyerekek megszerzett ismereteikkel környezetükben, családjukban, iskolájukban terjesztik tovább a környezettudatos szemléletet.

A Plant for the Planet program 2017-ben jutott el Magyarországra és az eddigi képzéseken a különböző iskolából érkező gyermek közül 160 klímanagykövetet avattak. Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Iskola is csatlakozott ehhez a jó ügyet szolgáló kezdeményezéshez és a klímanagykövetek képzéséhez ez év tavaszán. A közoktatásban és a pedagógusképzésben egyaránt jelentős szerepet betöltő, 150 éves, nagy múltú gyakorlóiskolában 2019 őszére pedig már egy Plant for the Planet Akadémia is szerveződik. Ebben az iskolában a környezet- és klímatudatosságra való nevelésen kívül fontos a gyerekek tevékeny bevonása, éppen ezért az intézmény vezetősége és a tanárok biztosítják a klímanagykövetek és képzők számára azt a támogató környezetet, ami elengedhetetlen a mozgalom sikeréhez. Közreműködnek a program népszerűsítésében, a szervezésben és az esemény lebonyolításában.

Az Akadémián az egész napos képzésre a gyakorlóiskolákban tanuló gyerekek kaptak meghívást és közülük válnak nyolcvanan klímanagykövetekké. Így viszik tovább a Plant for the Planet mozgalmat Budapest más iskoláiba és Magyarország több városába, Pécsre és Szombathelyre. Az egész napos programon számos gyakorlat segítségével gyerekek tanulnak gyerekektől és természetesen lesz közös faültetés.

A rendezvény sikeréhez és mozgalom népszerűsítéséhez arcát adja több értékteremtő művész, zenész, „híres ember”, többek között Kiss Tibor, Berg Judit, Farkas Bertalan, Wolf Kati, Gyabronka József, Bodor Gáza, Rák Kati, Keszei Bori, Almási Barbara, Szatmári András.
Az elkészült plakátok ide kattintva megtekinthetők. 

Iskolánk a Plant for the Planet magyarországi bázisiskolájaként segít a mozgalom országos kiteljesítésében, illetve a köznevelésben való megjelenésének módszertani háttere kidolgozásában.


- A 2019. október 18-i Akadémia Facebook oldala a hivatkozásra kattintva elérhető.
 https://www.facebook.com/events/419996988635194/

- Az egész napos eseményről készült összefoglaló az alábbi oldalon tekinthető meg:
 
https://www.youtube.com/watch?v=oe2REm1buIs

Médiamegjelenése, korábbi események:

- Plant for the Planet: természetvédő mozgalom
- Az Ozone TV 2019. november 22-i műsora itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Oe6dxllMoUg&feature=youtu.be
 
- Plant for the Planet - Gyerekek a klímaváltozás ellen 
- A Pöttyöslabda 2019. november 20-i cikke itt olvasható: https://pottyoslabda.hu/plant-for-the-planet-gyerekek-a-klimavaltozas-ellen/

- "Minden gyermek ültessen egy fát!" - Gyerekek tanítanak gyerekeket a környezetvédelemről a Plant for the Planet mozgalom keretében
- A CsaládiNet 2019. november 12-i cikke a hivatkozásra kattintva olvasható.

- Nemzetközi program ELTE-s diákokkal
- A Hegyvidék újság tudósítása 2019. július 16-án. A cikk ide kattintva elolvasható.

- Különleges környezetvédelmi nap a Gyertyánffy iskolában
- A Hegyvidék TV Ökopakk című műsorának beszámolója a Plant fot the Planet zöld napról. - 2019. június 24.
- A műsor a hivatkozásra kattintva  visszanézhető: https://youtu.be/FBl00VHJ0I4

- Plant for the Planettel együttműködve Érzékenyítő zöld nap volt a Gyertyánffyban– 2019. június 14.
- A Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége volt a Plant for the planet képviselője mellett
- Mesterházy Ferenc, iskolánk igazgatója 2019. június 14-én. A műsor a hivatkozásra kattintva meghallgatható https://nava.hu/id/3530739/

Elérhetőségeink a sajtó képviselői számára:
e-mail: gyakisk@gyertyanffy.elte.hu
telefon: 06-01-487-8101

Hasznos linkek:

Plant for the planet honlapja és Facebook oldala
https://www.plant-for-the-planet.org/en/home

https://www.facebook.com/plantfortheplanet

Plant for the planet Magyarország honlapja és Facebook oldala

https://www.facebook.com/plantfortheplanetmagyarorszag

Tudósítások a Plant for the planet mozgalomról Magyarországon

https://greenandcarelifestyle.blog.hu/2019/04/03/a_torokbalinti_gyerekek_is_mar_a_vilag_megmentesen_dolgoznak

https://greenandcarelifestyle.blog.hu/2018/12/09/42_kis_klima_nagykovettel_lettunk_gazdagabbak

https://greenandcarelifestyle.blog.hu/2017/11/23/a_gyerekek_mentik_meg_a_vilagot